2017. március 16.

Vélemény: Porto Vino, Székesfehérvár

Székesfehérvár belvárosában, az Országalma és a püspöki palota közelében található a Porto Vino étterem. A hely kellemes benyomást kelt már kívülről is. Melegebb időben közvetlenül a Fő utcára nyíló terasz is várja a vendégeket.

A Porto Vino a Fő utcán, a Perte Bistro szomszédságában

A beltér hangulatos, a berendezés ízléses. Inkább a klasszikus irányvonal, mintsem a trendiség jellemző az enteriőrre. A zenei repertoár is a hangulatot erősíti. Sajnos élőzene itt sincs, pedig ez évtizedekkel ezelőtt egy ismert, zenés hely volt. Megjegyzem, igény sincs rá...

Hangulatos beltér, itt már kevesebb vendéggel

Hétköznap, ebédidőben tértem be az étterembe. Ekkor az asztalok többsége foglalt volt. Az asztaloknál ülők többféle korosztályt lefedtek, néhányuk vélhetően törzsvendég volt. A felszolgáló kedves és udvarias stílusban vezetett az asztalhoz.

Az étlapot jellegzetes olasz ételek uralják, melyek mellé tradicionális olasz italokat, valamint magyar borokat is választhatunk. Az árak egyensúlyban állnak az étterem jellegével és színvonalával. A kínálat bőséges, a klasszikus ételek, halak és desszertek mellett tradicionális pizzát is találunk.

Számomra ez utóbbira esett a választás, mivel Székesfehérváron sajnos kevés helyen lehet értékelhető minőségű pizzát enni. A prosciutto mellé egy pohár Monteverdi Montepulciano vörösbort rendeltem. A bor nem feltétlenül illett a pizza mellé, de az korábban sem okozott csalódást, most sem.

Látványkonyha

Az étteremben látványkonyha működik, így a vendégek az ételek elkészítésébe is betekintést nyerhetnek egy nagyobb ablakon át. A személyzet figyelmesen, de nem tolakodóan végezte munkáját. Sajnos ez a nyári időszakban, amikor a terasz tele van vendéggel, nem mindig van így, olyankor gyakran kelletlenül megy a kiszolgálás.

Pizza Prosciutto

Időközben a pizza is megérkezett, ami hozta a várt minőséget. Vélhetően az alapanyagok többsége Olaszországból származhat, a tészta vékony, ropogós, a feltétek minősége is kiváló. Sajnos ezt a minőséget a legtöbb magyar pizzéria még hírből sem ismeri.

Az édességek közül most Tiramisut választottam, melyet egy átlátszó üvegbödönben kaptam. A desszert szintén Olaszország ízeit idézte. Az espresso is kellően krémes, jó állagú, nem az éttermek többségére jellemző, túlságosan magas hőmérsékleten "főzött" fekete lé volt.

Tiramisu alla Porto Vino, espresso

Összességében elégedett voltam a Porto Vinoval, így bátran ajánlom mindenkinek. Mint említettem, nyáron a teraszon nehézkesebb a felszolgálás. Tradicionális olasz konyhával és ilyen választékkal rendelkező étterem tudomásom szerint nincs is több a városban.Értékelés:


Forrás: www.homoky.hu